top of page
  • Writer's pictureConstantinos Koushiappis

Ουκρανία με μηχανή | Οδησσός



Η Ουκρανία ήταν ή χώρα που πραγματικά δεν περίμενα να είναι έτσι. Αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τους δρόμους φυσικά γιατί πολλοί και διάφοροι με προηδοποίησαν για την κακή κατάσταση των δρόμων.

Μπήκα από το Μολδαβικό σύνορο κοντά στην πόλη Οδέσσα και μου πήρε 2 ώρες να καλύψω 60χλμ αφού η ταχύτητες ήταν πολύ χαμηλές για να αποφεύγω τις λακκούβες.

Άμα τύχει να δείτε κανένα LADA να τρέχει σαν τρελό είναι επειδή αυτά δεν σπάνε όταν πέφτουν μέσα στις τεράστιες λακκούβες. Σοβαρά η Ουκρανία είναι γεμάτη με τέτοια και τα πλείστα είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Πρώτη στάση η Οδέσσα. Μια πολύ γεμάτη με όμορφη αρχιτεκτονική και καταπράσινα πάρκα και παντού κόσμος. Βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά της Μαύρης θάλασσας και πολλές φορές θα την ακούσετε με το παρατσούκλι "το μαργαριτάρι της Μαύρης θάλασσας" και όχι άδικα φυσικά γιατί η πόλη είναι όντως πανέμορφη σαν μαργαριτάρι.


Ο πόλεμος της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν επηρεάζει την καθημερινή ζωή αφού είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά προς τα ανατολικά, έτσι οι δρόμοι είναι γεμάτη κόσμο και η ζωή κυλά κανονικά. Αυτό ήταν το πρώτο που κέντρισε το ενδιαφέρων μου αφού δεν το περίμενα. Περίμενα ότι η εμπόλεμη κατάσταση της χώρας θα φαινόταν κάπου ή κάπως στη καθημερινότητα των πολιτών

Όλα τα εστιατόρια και οι καφετέριες σφύζαν από ζωή.

Φυσικά είχα την ευκαιρία να περπατήσω και να απολαύσω την πόλη για ώρες μιας και πέτυχα πραγματικά καλό καιρό

Περπάτησα μέσα από τα πάρκα μέχρι την παραλία που υπήρχε πραγματικά πολυκοσμία, αφού ο καιρός και οι θερμοκρασία ήταν πολύ ευνοϊκές εκείνες τις μέρες.


Οδησσός - Μαύρη Θάλασσα

Εκεί βρίσκεται και το ενυδρείο της πόλης, που είναι και ένας από τους πιο όμορφους καλοκαιρινούς προορισμούς. Δεν μπήκα όμως μέσα, προτίμησα αντί να ξοδέψω το χρόνο μου σε ένα απόλυτα τουριστικό κτίριο, να περιπλανηθώ λίγο ακόμα μέσα στη πόλη και να επισκεφτώ τα διάφορα μνημεία που έχει.

Στην Οδέσσα έμενα σε χόστελ. Το πιο φτηνό που βρήκα και κόστιζε €3 την βραδιά σε ένα κοιτώνα για 8 άτομα.

Εκεί είχα και την πρώτη μου κακή εμπειρία στο ταξίδι αφού έπεσα πάνω σε ένα τύπο, ο οποίος όχι απλά μαστουρωμένος ήταν, αλλά παινευότανε ότι έκανε και 2-3 φορές φυλακή. Προσπαθούσε να με πείσει να μεταφέρω χρήματα στο λογαριασμό του για να πάμε να τα βγάλουμε μέσω της τράπεζας του και να μην πληρώσουμε φόρους συναλλαγής. Μου είχε ζητήσει ακόμα να μπορώ να πληρώσω την διαμονή του για ένα βράδυ και να μου δώσει τα λεφτά, και αν ήθελα θα μπορούσα να κρατάω το διαβατήριο του για σιγουριά.

Πήγα στη ρεσεψιόν και ρώτησα να είναι δυνατό να του πληρώσω ένα βράδυ διαμονής γιατί τον είχα βαρεθεί στη κυριολεξία. Πίσω από την ρεσεψιόν ήταν η Ανν. Πολύ καλό κορίτσι και πολύ δυναμικό. Μόλις άκουσε το σκηνικό, μου είπε ότι δεν θα έπρεπε να κάνω τέτοιες κίνησης γιατί αυτή είχε ήδη 3 διαβατήρια από κόσμο που τα άφησε στο χόστελ και δεν ήρθε να τα πάρει. Μέχρι να καταλάβω τι έγινε η Ανν είχε πετάξει έξω και αυτό αλλά και τους φίλους του από το χόστελ.

Επίσης μου έδωσε ένα σορτσάκι από άλλον ταξιδιώτη που άφησε εκεί τα πράγματα του πριν κάνα μήνα, λέγοντας ότι θα έρθει να τα πάρει και να πληρώσει επίσης.

Την Οδέσσα την απόλαυσα 2 μέρες μόνο αφού ήθελα να προχωρήσω προς Κίεβο.

Συνεχίζεται.....

bottom of page